Anna Charlotta Gunnarson framför sin kvinnovägg. Foto: Anna Tärnhuvud.
Kultur

3 glömda schlagerskandaler

av Josefin Olevik

Det är Mello-tider. Varje lördag halva vintern är chipsskålarna fulla och tävlingsklimatet i sitt mest upprörda läge framför tv:n. Vi blev nyfikna på historia och skandaler, så vi hörde av oss till Anna Charlotta Gunnarson – schlagerexperten.

1. Köpt låt och kompisjäv

Pontus Platin sjön 1979 Nattens sång i Melodifestivalen, men anklagades för att ha köpt låten av en engelsk kompositör. Platin jobbade även på coola SVT-programmet Häftig fredag, vars redaktion satt i juryn för Melodifestivalen, och blev alltså eventuellt framröstad av sina polare. SVT skakade av sig, och förnekade, kritiken.

2. Misslyckat skämt och hemsk fläck

När Charlotte Nilsson vann Eurovision Song Contest i Jerusalem 1999, delade den tidigare vinnaren Dana International ut prispokalen. När Dana försökte sig på ett trilla-skämt i tight klänning klev låtskrivaren Gert Lengstrand ridderligt fram för att rädda henne, vilket resulterade i en rejäl vurpa och en stor fläck på Danas kritvita klänning.

3. Dissad Carola och glömd sångfågel

Ola Salo vann, tillsammans med The Ark, Melodifestivalen 2007 med The Worrying Kind och blev så till sig av glädje att han helt missade Carola. Hon stod uppställd för att dela ut Ernst Billgrens sångfågel, men Salo sprang förbi i direktsändning utan att slänga så mycket som en blick på henne.

 

Anna Charlotta Gunnarson är även journalist, författare, musiker och juryordförande för Swedish Music Hall of Fame. Alla episoder hon tipsat om finns på Youtube.

 

Text: Josefin Olevik
Foto: Anna Tärnhuvud
Publicerat i Tidningen Vi, nr 2/2017
Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar