Ur arkivet

”Åk till Kreta och hitta Jan Lööf”

av Lars Westman

Bakgrund: Våren 2016. Man bråkar med Jan Lööf. Hans populära bilderböcker anses innehålla stereotyper och kommer kanske inte att ges ut igen.
Det är inte första gången Lööf är i blåsväder. I mitten av 1970-talet tecknade han äventyrsserien ”Ville” i Tidningen Vi. I serien förekom såväl Olof Palme som kung Carl XVI Gustaf. Familjen Palme blev förbaskade och sade upp sin Vi-prenumeration – det blev en riksnyhet!
Vi-redaktionen var tvungen att få tag på Lööf som dock befann sig på Kreta, utan telefon eller fast adress. Reportern Lasse Westman fick i uppgift att åka ner till den grekiska övärlden och leta upp Lööf. Så här berättade Westman, många år senare:  

Året var 1975 och här i Vi körde vi serien Ville av Janne Lööf. Det var ett actionäventyr med Olof Palme och Kungen som hjältar. Men Palme tröttnade på att hans söner läste högt ur serien vid middagsbordet. ”Titta, vilken näsa du har”, ropade de. ”Kan man aldrig få vara ifred”, sa Palme.

 

vi-tidningen-jan-loof-02

Jan Lööf.

Ebbe Carlsson (bokförläggare och Palmes förtrogne. Reds anm.) såg och hörde allt där han stod vid spisen och gräddade pannkakor åt familjen Palme. En dag när statsministern inte var hemma gick han in i dennes arbetsrum och hittade ett nyskrivet brev, ställt privat till chefredaktör Sten Lundgren på Vi, med en uppsägning av prenumerationen.
Ebbe Carlsson skrev av brevet och läckte det till pressen. Det blev ett fruktansvärt liv. Skällbreven strömmade in till oss; hur kan ni göra så mot vår statsminister, skäms ni inte, nu säger vi också upp prenumerationen.
Vår käre chef Sten Lundgren sa till mig: ”Lasse, du drog i gång den här serien, nu får du snacka med Janne Lööf och be honom ta bort Palme.”
Problemet var att Janne Lööf satt nere på Kreta och ritade sin serie. Vi hade bara en postbox-adress till honom, vilket jag sa till Sten.
– Åk till Grekland och leta rätt på honom, sa Sten.
Dessutom var det bråttom. Sten var på vippen att lyfta ut hela serien, men det hade ju gjort saken ännu värre. Janne Lööf var en superstjärna på uppgång. Hans seriehjälte Ville var en svensk Tintin, fast inte så odrägligt präktig som denne. (I dag säljs Ville-serien inbunden för dyra pengar på antikvariaten.)

Jag flög ner till Kreta och låg hela natten sömnlös och grubblade på hur jag skulle göra. Kanske skulle jag hyra en bil och köra runt i byarna och fråga efter en ovanligt lång svensk som spelade tenorsaxofon på nätterna. Men jag kunde inte säga så mycket som goddag på grekiska.
Klockan fem på morgonen steg jag upp och gick ner på stranden. Långa sandstränder brukar annars lugna ner mig, men nu gick jag med döden i hjärtat. Solen höll på att gå upp. Jag var ensam på hela stranden utom någon som kom emot mig en kilometer bort.
Jag gick med skorna i handen i strandkanten och det gjorde han som kom emot mig också. Vad heter goddag på grekiska? tänkte jag.
Tjugo meter ifrån varandra stannade vi.
– Va i h-e, är det du!?
– Jag säger detsamma, va i h-e gör du på Kreta?

Olof Palme och Kungen var hjältar i Jan Lööfs Ville-serie, något som den förstnämndes familj inte uppskattade.

Olof Palme och Kungen var hjältar i Jan Lööfs Ville-serie, något som den förstnämndes familj inte uppskattade.

Det var Janne Lööf. Det var ju som när Stanley hittade Livingstone. Vi stod där barfota i strandkanten medan jag förklarade för honom vad som hänt med hans serie.
Så småningom lugnade vi ner oss. Vi stod ju faktiskt på stranden på Kreta, den västerländska kulturens vagga. Om Palme sagt upp sin prenumeration på Vi var det en struntsak som inte skulle lämna en fotnot efter sig i världshistorien.

Vi hade ett skönt snack som utmynnade i en ny strategi för serien. I stället för att ta bort Palme och Kungen skulle Janne förstärka deras hjälteroller.
Jag hade ett par fina dagar på Kreta innan jag flög hem och rapporterade. Sedan blev jag utskickad på möten för att lugna läsarna. ”Ser ni inte vilken schysst roll Palme faktiskt spelar i serien”, sa jag.
Det hade ingen sett, alla hade ju sagt upp prenumerationen. ”Hur kunde ni göra så mot kungen?” sa en kvinna.
Jag insåg då att jag borde söka upp kungen och kanske få hjälp i den allmänna hysterin. Jag fick en intervju med honom och visade honom serien. ”Oj, va kul”, sa han. ”Hur länge fortsätter serien, jag tar en prenumeration”.

 

 

Text: Lars Westman

 

Publicerat i Vi nr 6/2007

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar