Reportage

Andra dansen – andra chansen

av Kristina Lindh

Vaknätter, otrohet, plånboksbråk.  Kärleken kommer, kärleken går, men tack vare ökad jämställdhet växer chansen att bli kära på nytt.  Möt Ulrika och Jan som gift sig två gånger – med varandra.

Femtiotusen. Så många par gifter sig varje år. Siffran ligger relativt stadigt, rör sig några få tusental upp och ner mellan mätningarna. För dem som vigs, och för alla de som sammanför sina liv utan att ingå äktenskap, väntar därmed också en av livets underbaraste och svåraste utmaningar. Den att få kärleken att överleva. Och växa.

Förr eller senare är den nämligen där. Krisen.

Den kan komma överrumplande i form av ett oväntat svek. Den kan komma smygande i form av långvarig resignation. Oavsett hur krisen ser ut innebär den för många att vägen delar sig. Nästan hälften så många som gifter sig ansöker varje år om skilsmässa. En siffra som sakta stiger.

Visst kan man fortsätta att vara vänner.  Visst kan man samsas om vardagen kring barnen.  För de allra flesta innebär dock en separation att dörren till förnyad kärlek, återförening, stängs.

Men inte för alla. Lika mirakulöst som löven slår ut i maj händer det att förälskelse väcks ur det som nyss var aska.

På en kaféstol sitter Ulrika Lundquist och smuttar på en juice. I dag är hon och maken Janne lyckligt gifta igen och bor med sina två barn i ett hus på landet utanför Uppsala. Men vägen fram till återföreningen har inneburit skilsmässa, nya partners och många flyttar.

–Ändå fanns det en stark passion mellan oss redan från start.

Det var lite som i en saga, en modern saga:  Den nye chefen på jobbet och den nyanställda unga kvinnan blir kära efter en utekväll med kollegorna. Efter bara några månader förlovar de sig och flyttar ihop.

Utåt var de paret med stort P. Driftiga och lyckade. Självklara och trygga i sin relation – och det stämde i mångt och mycket.

– Vi gav varandra stort utrymme att utvecklas. Det var intressanta och bra år.

Båda hade fullt upp med sina yrkesliv. Samtidigt planerade de familj och strax var Ulrika med barn. Som för så många andra blev det småbarnstiden som drev fram sprickorna i relationen. Ulrika slutade sova. När Janne kom hem från jobbet och ville slå sig ned stod Ulrika på pass innanför dörren med en bebis som skrek. Det forna paret kom allt längre ifrån varandra.

– Hur vi trots detta lyckades få ett till barn, förstår jag inte. Men så blev det. Min yrkesidentitet var helt borta, trots att jag gick en skolledarutbildning under tiden. Min roll blev att stå för allt med barnen och i den fick jag en symbiotisk relation till dem, som stängde Janne ute.

Hemmet blev allt tystare. En kväll bröt orden fram. De kunde båda konstatera att Janne hade förlorat sin fru, men Ulrika hade förlorat både sig själv, sin partner och en far till barnen. De kunde inte längre förstå varandra. Janne blev allt mer ensam. Han hade börjat gå rakt in på sitt arbetsrum och fortsätta jobba medan övriga familjen umgicks. Misslyckandet låg som en arg hund i hallen och väntade på att hugga.

Till slut förmådde de inte mer. De önskade varandra lycka till och bröt upp.

 

På A Capella, en mottagning för relationsrådgivning i Stockholm, arbetar Margareth Melin. Hon är auktoriserad familjerådgivare med 20 års erfarenhet av krisande kärlek.  Och hon har flera gånger sett skilda par hitta varandra på nytt.

– Det är inte så sällsynt som man kanske kan tro, säger Margareth Melin.

Den stora förändringen under hennes karriär är att fler och fler småbarnsfamiljer söker hjälp. Det är å ena sidan det nedslående tecknet på hur småbarnsföräldrars livssituation blir allt mer pressad.

Å andra sidan betyder det också att allt fler inser vikten av att söka hjälp tidigt. Och framför allt: att chansen att hitta tillbaka till varandra är större när orsaken till krisen är allmän livspress i stället för Sveket med stort S.

– Man separerar i en uppgivenhet över att man inte klarade pusslet, men upptäcker snart att det finns någonting kvar.

För några decennier sedan innebar en skilsmässa att pappa kunde bo 20 mil bort och träffa ungarna varannan helg. Dagens separerade familjer lever nära varandra och delar vardag. Även det ökar chansen till återförening, säger Margareth Melin.

Och de som hittar varandra på nytt går vidare tillsammans med en ny syn på både sig själva och förhållandet.

– Man omvärderar. Många går in i relationer med stora förväntningar på vad partnern ska ge. Relationskriser handlar ofta om besvikelsen över att man inte fick vad man väntade. De som tar sig igenom krisen inser att den inre tomhet man bär på aldrig kan fyllas av någon annan. Med den insikten kommer också mer realistiska förväntningar och ett mer vuxet förhållande.

 

Hur gick det för Ulrika och Janne efter separationen? Båda kastade sig in i varsin ny relation. De var som målstyrda i att bli förälskade, som Ulrika uttrycker det. De var dock kloka nog att inte blanda in barnen allt för mycket i det nya kärlekslivet.

Samtidigt förändrades deras föräldraroller. Janne blev en närvarande pappa. Ulrika såg hur han tog kloka beslut. Respekten för exmaken växte när döttrarna kom därifrån glada och nöjda.

– De roller som vi halkade in i när vi blev föräldrar hade inte rymt detta. Jag hade haft patent på allt som gällde barnen.

Under tiden vidareutbildade sig Ulrika, och hennes karriär tog raketfart. Att kunna resa i väg krävde att hon litade på Janne. Vid hemkomsterna ville han höra hur hon hade haft det, se bilder och prata. Jannes stolthet gick inte att ta miste på. ”Jag visste att du skulle klara det”, sa han efter varje avslutat projekt.

– Trots att vi var skilda var han min största supporter och min livskamrat.

En dag ringde Janne och sa ”kommer du ihåg att vi lovade att vi skulle kunna säga till varandra om vi ångrade skilsmässan”. Ulrika blev ställd och lite rädd. Den kvällen blev det inget mer sagt.

Men de började att göra saker ihop med barnen. Enkla saker, som att cykla ihop en sväng på kvällen.

Snart var nyförälskelsen ett faktum.

 

Nytt igen men den här gången mot något bättre. Det allra bästa från livet som frånskilda har de tagit med sig in i nya äktenskapet – barnveckorna. Varannan vecka axlar Janne hushålls- och barnansvaret, då kan Ulrika jobba sent eller träffa vänner utan att fråga först. Varannan vecka är det hans tur.

Fortfarande händer det att de blir osams och diskuterar, men livet flyter lugnare nu. Att återförenas öppnade dörren till andra prioriteringar. Familjen har valt att bo i ett hus på landet för att få mer tid med varandra.

– Det är så mycket man tar för givet med kärnfamiljen. Först när man förlorar den ser man hur värdefullt det var. Vi får arbeta vidare med vår relation, precis som alla andra. Men det är fantastiskt att få chansen att göra den här resan tillsammans alla fyra igen.

Ulrika och Janne. En kärlek som spruckit men läkt. Ovanligt men inte unikt. Finns det någon  nyckelfaktor som utmärker de som blir par på nytt? Ja, säger familjerådgivaren Margareth Melin:

– Vändningen sker när man går från krävande till givande kärlek. När båda parter i stället för att i första hand måna om sig själva börjar måna om den andra. När man säger ”Du är min vän, och jag är rädd om dig”.

Är det svårare att bli kär i någon man en gång lämnat?

–         Jag tror att det tvärtom kan vara lättare. Den som har erfarenhet av en seriös relation vet att alla par går igenom en inledningsfas då man ska nötas och stötas. De som återvänder till en tidigare kärlek har det bakom sig. Man kan varandra.

 

Text: Isabella Iverus & Kristina Lindh
Illustration: Team Hawaii

 

GIFTA/SKILDA
  • Cirka 50 000 par gifter sig varje år i Sverige.  Under samma period ansöker nästan hälften

    så många om skilsmässa. Siffran ökar.
  • I genomsnitt varar ett äktenskap i Sverige i 25 år.
  • I Överkalix kommun håller de gifta paren ihop längst medan de kortaste äktenskapen finns i Botkyrka.
  • Antalet giftermål har ökat under 2000-talet. Samtidigt är vi äldre då vi gifter oss.
  • Under 1700-talet var det ovanligt att gifta sig under skördemånaden augusti. I dag är augusti den populäraste bröllopsmånaden.
Källa: SCB
 

 

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar