Ordagrant

Farnaz Arbabi om ”Färg”

av Pia Huss

Dottern vill måla hemmets väggar röda men själv uppskattar den oftast svartklädda Farnaz Arbabi det ”vita lugnet”. Särskilt efter att ha bekänt FÄRG i rollen som konstnärlig ledare på Unga Klara.

Vita väggar. Svarta kläder. Farnaz Arbabi skrattar lite åt sin personliga färgkod.

– Min dotter är missnöjd och vill måla rött, men ja … för mig är det vilsamt att komma hem till det vita lugnet.

Regissören Farnaz Arbabi är den som, tillsammans med Gustav Deinoff, efterträtt Suzanne Osten som konstnärlig ledare på Unga Klara. Och Farnaz är, trots sitt nedtonade yttre, allt annat än färglös. Icke så heller hennes konstnärskap. Unga Klara har en tydlig profil:
”… Vi arbetar normkritiskt, feministiskt och antirasistiskt …” lyder ett utdrag ur teaterns manifest där de bekänner färg.

– Vissa uppfattar det som politik att vara antirasist och feminist, för mig handlar det om humanism och alla människors lika värde. Manifestet gör det lättare för oss om någon i publiken uttrycker sig rasistiskt eller sexistiskt. Vi är tydliga med på vilken grund vi står, den som kommer hit och säger något annat får räkna med mothugg.

Farnaz Arbabi är besviken över hur den rödgröna regeringen frångått sina vallöften. Tillsammans konstaterar vi dock att den farligaste politiska färgen, den är brun.

– Ordet ”brun” står politiskt för fascism, samtidigt använder en del icke-svarta, som rasifieras, ordet om sig själva. ”Jag är brun.” Där kanske det kan bli en olycklig begreppskrock.

En annan kontroversiell färg är den lika älskade som hånade färgen rosa.

Som liten älskade jag prinsessfluff, men det har ju gått ganska bra för mig ändå!

– Rosa har fått en revival som feminismens färg genom FI och är inte längre enbart en signal för homosexuella män. Och så har vi genusfrågan med flickrosa och pojkblått. Inom kulturvärlden tycker vi oss medvetna när vi köper könsneutrala kläder till våra barn, men det är ytterst sällan du ser pojkar och män klädda i rosa. Flickor får gärna vara lite pojkiga och tuffa, fast väldigt få köper klänningar till sina söner. Och vi blir obekväma när barnen när prinsessdrömmar, eftersom det fortfarande finns ett nervärderande av femininiteten. Det skavde när min dotter drogs till rosa, men så insåg jag att hon måste få leva ut det. Som liten älskade jag prinsessfluff men det har ju gått ganska bra för mig ändå! Och jag är glad över att vår fyraårige son vill vara fin i klänning. Jag hoppas jag kan vara glad även om hans lust fortsätter upp i åren, säger hon med en självironisk grimas.

– Själv är jag oftast svartklädd men blir glad av färg på andra, och för Unga Klaras affischer väljer vi konsekvent starka färger som rött, gult och knallrosa. Färgvalet är avgörande. När vi satte upp X, pjäsen om kolonialism och rasism, påpekade vår grafiska formgivare att vi skulle välja olika grå nyanser för papperet i programbladet. Vitt papper vore fel i sammanhanget eftersom vitt är normen och en normativt påstått neutral färg.

Begreppet ”färgade” är ett ordval som engagerar Farnaz Arbabi.

– Det kan vi använda om papper, men inte om människor. Det ingår i rasifieringsdebatten att vi måste ompröva våra ordval. Ordet ”färgad” har negativa kopplingar från kolonialtiden och implicerar att det finns ”färgade” eller ”rena”, människor. För första gången hörs nu olika röster och perspektiv i det offentliga rummet. Klart att det kan kännas jobbigt för dem som länge varit oemotsagda. Kulturvärldens självbild är så progressiv, det blir smärtsamt när någon påstår ”att det där var ju inte så medvetet sagt”. Mycket bottnar i vår okunskap, men jag är optimist här, just nu lever vi i en övergångsfas och det är positivt att den påstådda åsiktskorridoren vidgas, att det tillkommer fler röster, fler körfiler och många fler färger!

 

Text: Pia Huss
Foto: Casper Hedberg

 

Publicerat i Vi nr 10/2016

 

Farnaz Arbabi
Ålder: 38 år.
Gör: Regissör och dramatiker
Uppväxt i Kungshamra och Akalla.
Bor: Stockholm.
Familj: Gift med regissören Jens Ohlin, två barn.
Gillar/brinner för: Utjämna orättvisor, bada i hav och kolla teveserier.
Aktuell: Regisserar Forever alone på Unga Klara i Stockholm, premiär 16 september.
Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar