Framtidsbåten

Stort tack för en fantastisk resa!

Båten där vi lyssnar till spännande och kunniga föreläsare för att tillsammans spana in i framtiden. Hur ser världen ut i dag och vad innebär det för nästa generation? Vågar vi kisa mot horisonten? Ja, tillsammans gör vi det! Vi utlovar ett givande och tankeväckande dygn ombord.

 

Här kan du ladda ner presentationer från framtidsbåten

ANDERS KOMPASS

Anders Kompass kom på kant med FN-ledningen och blev världsberömd som visselblåsare. I dag är han Latinamerikaexpert på UD och har 40 års erfarenhet av internationellt arbete. Vilka är framtidens ödesfrågor – och hur ser han på FN i dag?

BI PURANEN

Om hemvändarna som bärare av nya idéer och värderingar. Bi Puranen, generalsekreterare för World Values Survey, blev en stor favorit på förra årets båt. I år fördjupar hon sig kring sin forskning om hur demokratiska värderingar sprids över världen – tack vare flyktingar som återvänder till sina hemländer.

FREDRIK REINFELDT

Fredrik Reinfeldt ska tala om vår föränderliga tid, både i Sverige och i världen. Efter åtta år som statsminister har han handfast erfarenhet av hur man leder ett land genom omvälvningar och vad som krävs för att hålla kursen.

ANNA ROSLING RÖNNLUND

Hon är esteten och konstnären bakom sin svärfar Hans Roslings illustrativa föreläsningar. De arbetade tillsammans i 20 år med stiftelsen Gapminder, nu jobbar hon vidare för att lyfta fram fakta och skrämma myter om världen på flykten.

JAN HELIN

Som tidigare chefredaktör på Aftonbladet och nuvarande programdirektör på SVT, har Jan Helin en unik inblick i medievärldens stora rörelser. När fejkade nyheter och alternativa fakta frodas ställs pressens roll på sin spets.

KARIM JEBARI

Människan och hennes artefakter har levt i symbios i tusentals år. Men nu är människa och maskin på väg att smälta samman rent fysiskt. Hur långt kan vi utveckla tekniken innan den påverkar våra känslor, tankar och värderingar? Karim Jebari, forskare vid Institutet för Framtidsstudier är även ”husfilosof” vid Kungliga operan.

MARIA WETTERSTRAND

Som språkrör vann hon stor popularitet, och som författare har hon borrat vidare i miljöfrågorna. Är det någon som kan måla upp möjligheter för en hållbar framtid, identifiera problem och finna lösningar, så är det Maria Wetterstrand.

RIGMOR GUSTAFSSON

Jazzsångerskan Rigmor Gustafsson och pianisten Mathias Algotsson kommer att underhålla oss på kvällen.
Rigmor Gustafsson har nyligen blivit invald som ny ledamot i kungliga musikaliska akademien.

Du kanske också gillar