Aktuellt

Leta upp din gamla skjorta!

av Josefin Olevik

Här är en av våra trogna läsare, från Hörby.
Till vänster: Gerth Rosberg iklädd Hawaiiskjorta, 1947.
Till höger: Gerth Rosberg igen, 55 år senare. I samma skjorta! 

Vi vill ha flera bildhistorier som hans. Har du en sådan att berätta? Vi är ute efter ett fotografi med en person och ett föremål som har fotograferats för minst trettio år sedan, och som nu kan rekonstrueras tillsammans med en enkel berättelse.

 

Så här berättar Gerth: ”Jag hade en fattig uppväxt på den skånska landsbygden. De kläder man bar var antingen ärvda eller hemtillverkade. De första ’köpe-kläderna’ för oss arbetarbarn var vanligtvis konfirmationskostymen. På bilden syns också min första cykel, som jag avbetalningsköpte. Med den sprängde jag byns gränser. Jag stannade till vid en viktig station på livsresan och köpte en hawaiiskjorta i Hoffs herrekipering i Sjöbo. Det måste finnas en uppsjö anledningar till att skjortan skonats från att bli inslag i en trasmatta.”

 

Nu är vi på jakt efter era historier i stil med denna, till ett bildreportage i Vi.

 

Kriterierna är:

  1. Det ska finnas en gammal bild med en person, känd eller okänd, plus ett distinkt urskiljbart föremål eller en miljö. Bilden bör vara minst 30 år gammal och ska förstås kunna lånas ut till oss.
  2. Det ska gå att ta en ny bild med samma person i samma pose och med samma föremål/miljö.
  3. Det ska finnas något slags story kring bilderna och/eller föremålet. Det behöver inte vara något dramatiskt, men heller inte så enkelt som ”den här smörkniven fanns i mitt föräldrahem”.

Tonen i reportaget ska bli lite tänkvärt melankolisk: ”Tiden går, men på nåt sätt är vi ändå desamma”.
Hör av er med bidrag till josefin.olevik@vi-tidningen.se

 

 

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar