Senaste numret

Tidningen Vi nr 7/2012

Den mångfaldigt prisbelönta journalisten Åsne Seierstad har på Vi:s uppdrag träffat Norges statsminister Jens Stoltenberg, ett år efter terrordåden i Oslo och på Utøya.

”Norge mötte hat med kärlek, gemenskap, sammanhållning”, säger Stoltenberg. Men han tvingas ändå konstatera att hans land förändrats. ”Det som har skett kommer att forma vad det innebär att vara norsk, vår bild av oss själva och bilden av Norge i omvärlden”, säger Jens Stoltenberg i Vi-intervjun.

Melissa Horn: ”Vad fan ska folk tro om mig?”

Artisten och låtskrivaren Melissa Horn får 2012 års Taubestipendium, som delas ut av Tidningen Vi och Taubesällskapet. Motiveringen lyder: ”För att hon med tidlös berättarlust och otidsenlig integritet skapat förnyat förtroende för den lågmälda visans kraft.” Melissa Horns texter är ofta frapperande ärliga. ”Jag har sällan skrivit om mig själv i jag-form om det inte också varit jag på riktigt/…/jag är inte helt snäll mot mig själv”, säger hon till tidningen Vi.

”Bronx är ett fängelse utan väggar.”

Stadsdelen Bronx i New York är hårt drabbad av fattigdom, arbetslöshet och brottslighet. I ett uppmärksammat projekt förändrar ungdomarna i området sina liv genom power writing – ett sätt att använda och förstå språket och därigenom ta kontroll över sin tillvaro. Kursens motto är: ”Om du inte lär dig skriva din egen livshistoria så kommer någon annan att göra det åt dig.”

Dessutom:

  • Staffan Heimerson reser till Kaukasus för att ta reda på varför människorna där blir så gamla. Yoghurt eller haltande folkbokföring?
  • Religionen är tillbaka i den svenska, politiska debatten, konstaterar Vi:s politiska reporter Anita Kratz.
  • Är minigolfbanor konst? ”Javisst”, säger norske konstnären Espen Henningsen som ställer ut hemsnickrade banor i Växjö.

Vi nr 7 finns ute i butik den 28 juni

FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:
Sofia Wadensjö Karén, vd och chefredaktör: 010-744 24 02, 070-536 71 59, sofia.wadensjo@vi-tidningen.se

Stina Jofs, redaktionschef: 010-744 24 14, 070-876 54 73 stina.jofs@vi-tidningen.se

Tidningen Vi är Sveriges ledande magasin om kultur och samhälle.

Du kanske också gillar