Vi-Podden

Nu kan du också lyssna på Vi. I Vi-podden möter du regelbundet Fredrik Lindström, Helena von Zweigbergk och tidningen Vi:s musikskribent Johan Norberg.

I Vi-podden tar vi med oss bredden från Tidningen Vi. Vi gör det tillsammans med några av de personer som delar vår nyfikenhet på världen. Förutom våra tre frontfigurer får du dessutom möjlighet att lyssna till klassiska reportage ur Tidningen Vi, nyskrivna noveller av landets främsta författare samt kortare intervjuer som tar dig med bakom kulisserna på Tidningen Vi. Bland mycket annat. Nytt avsnitt varannan vecka.

Du hittar podden här på vår hemsida, på iTunes och på andra podcastappar.

Avsnitt 9:

”Det är en oerhörd kraft i detta och vi har inte sett slutet.”

Vi träffar Gudrun Schyman som berättar om synen på Metoo och om hur rörelsen nu måste leda till reformer, åtgärder och politik.

”Privat har jag betett mig som Hugo Rask väldigt många gånger.”

Skådespelaren Krister Henriksson om hur han träffade författaren Lena Andersson på Tidningen Vi:s läsarresa och bestämde sig för att tacka ja till rollen som Hugo Rask när ”Egenmäktigt förfarande” skulle sättas upp på scenen.

”Det kändes inte bra att vara kritisk mot statsministern i det här läget.”

Vi får följa med hem till Povel Ramel när Vi:s musikskribent Johan Norberg träffar musiklegenden när han hade bestämt sig för att börja rappa.

 

Avsnitt 8:

”Jag var livrädd, låg och skrek i kudden av nervositet. Jag tänkte att nu kastar jag in handduken.”

Tre musikaliska stjärnor – Helen Sjöholm, klarinettisten Martin Fröst och kompositören Jacob Mühlrad – berättar för Vi:s Johan Norberg om sin scenskräck och om vad som får dem att fortsätta möta publiken.

”Vad ska vi göra med all denna tomhet, när vi har allt, men ändå inte har någonting?”

Vi träffar den färske Augustprisvinnaren Johannes Anyuru för ett samtal om fascism, terrorism, våld, mystik, poesi och tecknen på att vi – trots allt – går mot ljusare tider.

 

Avsnitt 7:

”Är jag styrd av patriarkatet? Ja, det är vi allihopa.”

Emma Molin, medlem i hyllade Grotesco, berättar om mansdominansen i humorbranschen, vidriga manusprocesser och styrkan i #MeToo-rörelsen.

”Man kan inte kräva att någon ska bli kulturellt svensk bara för att de har flyttat hit.”

Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan, debatterar Sverige och integration med Fredrik Lindström.

”Jag avskyr den märkliga klangen.”

Tidningen Vi:s musikskribent Johan Norberg om varför det ljudtekniska verktyget Autotunes digitala envishet förstör sångare som glider på tonerna.

 

Avsnitt 6:

”Han får panik. Hela hans värld står på spel. Jobbet som handskriftschef. Umgänget i herrklubben Idun. Kontakterna med Svenska Akademien och den internationella bibliotekseliten.”

Den så kallade KB-mannen framställde sig som Kungliga bibliotekets beskyddare, men plundrade i själva verket Sveriges kulturarv och sålde klassiska böcker för miljontals kronor. Hör Jesper Huors Vi-reportage där vi steg för steg får följa hur snaran kring Sveriges genom tiderna största boktjuv dras åt fram till att han tar sitt liv.

”Ljus, stjärna, barn och fred på jorden. Ord man inte kan hoppa över om man ska röra vid människors hjärtan i juletid.”
I nya avsnittet får vi också följa Tidningen Vi:s musikskribent Johan Norberg när han åker hem till Niklas Strömstedt och frågar hur man skriver en klassisk jullåt – som ”Tänd ett ljus” – och vad han själv lyssnar på för att komma i julstämning.

 

Avsnitt 5:

”Ibland, när jag är arg, har jag tänkt att jag skulle vilja skriva en bok som heter Konsten att leva med en man”. Det – och mycket mer – berättar författaren Agneta Pleijel för Vi-poddens Helena von Zweigbergk.

Vidare i nya avsnittet: Fredrik Lindström debatterar med Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri – om integration och medelklassens bristande intresse för bildning och kunskap.

Slutligen träffar Tidningen Vi:s prisbelönte musikskribent Johan Norberg en dold makthavare på Sveriges Radio. Han har fått tusentals lyssnare att upptäcka jazzpärlor i pratpauserna på P1-klassikern Spanarna.

 

Hålltider:

1.10: Fredrik Lindström och Rakel Chukri.

24.30: Johan Norberg.

29.53: Helena von Zweigbergk och Agneta Pleijel.

Avsnitt 4:

I nya boken ”Vrålstark & skiträdd” berättar Marie Göranzon för Tidningen Vi:s Stina Jofs om livet på och utanför scenen. I Vi-podden möter vi Marie Göranzon under ett samtal om de tafsande männen på Dramaten, om bråken med maken Jan Malmsjö och om sin stora rädsla. Samtalet mellan Marie Göranzon och Stina Jofs spelades in under Bokmässan och leds av Vi Läsers redaktör Yukiko Duke.

Vi får också följa med vår prisbelönte musikskribent Johan Norberg till Berwaldhallen, där han frågar chefen Helena Wessman varför de spelar så mycket Mahler.

Vidare fortsätter Fredrik Lindström att debattera paradoxen att Sverige är bra på att släppa in människor på flykt, men så dåliga på att integrera. Opponent är Malcom Kyeyune – skribent, bloggare och tidigare distriktsordförande i Ung Vänster.

 

Hålltider:

1.45: Marie Göranzon i samtal med Stina Jofs och Yukiko Duke.

30.00: Fredrik Lindström och Malcom Kyeyune om kultur och identitet.

49.50: Johan Norberg gästar Berwaldhallen.

Avsnitt 3

Fredrik Lindström och Malcom Kyeyune – skribent, bloggare och tidigare distriktsordförande i Ung Vänster – debatterar vad svensk identitet och kultur egentligen är. Tidningen Vi:s prisbelönte musikskribent Johan Norberg tar oss med bakom kulisserna på en skivinspelning med Sven-Bertil Taube. Vi-poddens intervjuare Helena von Zweigbergk möter Hans Blix, världsdiplomaten som har försökt att gå i pension tre gånger, men misslyckats. Slutligen hör vi förra årets Augustprisvinnare Lina Wolff läsa sin nya novell, skriven exklusivt för Vi.

Du hittar Vi-podden även på iTunes och på andra podcastappar.

 

Hålltider:

1.20: Fredrik Lindström och Malcom Kyeyune om svensk kultur.

20.00: Karin Thunberg om mötet med Alicia Vikander.

23.20: Johan Norberg om Sven-Bertil Taube.

27.40: Helena von Zweigbergk och Hans Blix.

47.35: Lina Wolff läser sin nyskrivna Vi-novell.

Avsnitt 2

Fredrik Lindström och historieprofessor Lars Trägårdh undrar vilket personligt ansvar vi har för att slussa in nya människor i vårt land. Tidningen Vi:s musikskribent Johan Norberg tar oss med bakom kulisserna på riksmötets öppnande, där han tillsammans med trombonisten Nils Landgren spelade för riksdagens ledamöter. Vi träffar också den mångfaldigt prisbelönte fotografen Paul Hansen som berättar om dagen då han fick en kula i ryggen, avlossad av en krypskytt från terrororganisationen IS.

Du hittar poddavsnittet även på iTunes och på andra podcastappar.

Avsnitt 1

Fredrik Lindström debatterar med historieprofessorn Lars Trägårdh, Helena von Zweigbergk möter artisten Lisa Nilsson och Johan Norberg knackar på hos författaren David Lagercrantz. Bonuslyssning ur Vi-arkivet: Ingemar Unge möter den djupt saknade Gösta Ekman.

Du hittar poddavsnittet även på iTunes och på andra podcastappar.