Vi-Podden

”Då kom Lill-Babs med albyl, godis och tidningar.”

Den 3 april avled Barbro Lill-Babs Svensson efter en kort tids sjukdom. Vi:s musikkrönikör Johan Norberg kände Lill-Babs i mer än 30 år och turnerade med henne. Hör hans personliga berättelse om en av folkhemmets mest folkkära artister.

 

”Sedan kommer Internet. Ragnar blir tokig, för han förstår inte var spaken sitter.”

Lena Anderssons nya bok ”Sveas son” är också en berättelse om folkhemmet, sedd genom Moder Sveas son, Ragnar. Här berättar Lena Andersson om Ragnar och ett Sverige i förändring.

Vi:s musikkrönikör Johan Norberg om världens mest omsjungna stad och New York-låten som har en speciell plats i hans hjärta.

”Här finns en energi och en känsla av att det alltid är något på gång.”

Författaren Lennart Pehrson om staden som aldrig sover och som så många svenskar kommit att älska. På Vi:s läsarresa till New York i oktober träffar vi bland andra Lennart Pehrson och journalisten Martin Gelin.

 

”Just den här låten har alltid varit mitt soundtrack till New York.”

Vi:s musikkrönikör Johan Norberg om världens mest omsjungna stad och New York-låten som har en speciell plats i hans hjärta.

”Det finaste som finns är att kompromissa, att möta någon halvvägs.”

Vi följer Henrik Schyffert före, under och efter ett framträdande i Borlänge. Bakom kulisserna berättar han om hatmailen och om vad som ska stå på hans gravsten.

 

”Du ska inte vara lycklig. Du ska anstränga dig.”

Agnes Lidbeck hyllas igen. Här hör vi henne i ett samtal med Vi Läsers Yukiko Duke om nya romanen ”Förlåten”.

”Här stod Meryl Streep i ett bås och sjöng.”

I Atlantis studio har Abba spelat in flera av sina klassiska låtar och hit insisterade Meryl Streep på att få komma för att spela in ”The Winner takes it all” live. Vi:s musikkrönikör Johan Norberg besöker en orörd inspelningsstudio.

 

”Problemet med kallprat är att vi inte riktigt förstår varför vi behöver det.”

Niklas Källner är bland annat känd som reportern i ”Skavlan” som får människor på gatan att berätta de mest personliga saker. I Vi-podden pratar Källner med Vi:s Josefin Olevik om kallprat och vår stora rädsla för tystnaden.

”Vi hade material för tre böcker.”

I dagarna har en ny bok kommit ut. För första gången har guldkornen ur Tidningen Vi:s historia samlats i en antologi: ”Vi – De bästa texterna, volym 1”. Här trängs Astrid Lindgren, Evert Taube, Karin Boye och Vilhelm Moberg med moderna skribenter som Jonas Hassen Khemiri, Peter Englund, Lina Wolff, Karin Thunberg och Magda Gad. Om detta samtalar Vi:s chefredaktör Sofia Wadensjö Karén med bokens redaktör, redaktionschef Tomas dur Fläckman.

”Jag ringde Janne Schaffer och frågade om han kände sig en smula lurad.”

I veckans avsnitt berättar vår musikkrönikör Johan Norberg om vem som egentligen borde få pengar och ära när en låt skapas. Var det egentligen Mick Jagger och Keith Richards som skulle inkassera när en hit blev till?

”Han såg ut som en gitarrist, pratade som musiker brukar göra, men hade en i sammanhanget mycket märklig civil tjänst. Han var vd för H&M.”

Johan Norberg möter näringslivsmannen Fabian Månsson som berättar om kreativitet i styrelserum och i sitt rockband.

 

”I ett slag brister allt. Hur förbereder man sig för att dö?”

Hans Rosling om livets vändpunkt, då han förstod att ingenting skulle bli som förut.

 

”Din andning är tung, ansträngd. Jag tror jag kommer att gråta.”

Krister Henriksson läser ett kärleksbrev till Rikard Wolff.

00:55: Golnaz Hashemzadeh Bonde

”Min pappa ville att flykten skulle få ekonomisk avkastning i mig.”

Vad innebär det att vara barn till föräldrar som har flytt sitt hemland? ”I flyktingbarnens situation finns en dimension av skuld”, berättar Golnaz Hashemzadeh Bonde – författare till ”Det var vi” och ”Hon är inte jag” – för Vi:s redaktör Josefin Olevik.

 

30:22: Johan Norberg

”En av de hemlösa sjöng en melodi som gick rakt in i hjärtat.”

I det bortklippta materialet till en dokumentärfilm om uteliggare vid Waterloo Station i London hördes hur en av de hemlösa sjöng tonsäkert, om och om igen: ”Jesus’ blood never failed me yet”. Vår musikkrönikör Johan Norberg berättar historien om den anonyme mannen som fick miljoner lyssnare efter sin död.

 

Copyright/fotograf: Helén Karlsson

01:33: Jessika Gedin

”Astrid Lindgren var min mormors kompis.”

Sveriges litteraturdrottning – Jessika Gedin – om att vara marinerad i litteratur från barndomen, om läslust och om boken hon läser om och om igen.

 

30:38 Johan Norberg om Carola

”Hon satsar lika hejdlöst som om varje refräng vore final i sång-VM.”

Johan Norberg om Melodifestivalen och en artist som sjunger fantastiskt, men alltid tycks ta i lite för mycket.

”Vi som kommer från gatan har ändå ett värde.”

Den prisbelönte filmaren och regissören Stefan Jarl är tillbaka med en ny film – ”Innan vintern kommer”. För Stina Jofs berättar han om arbetsnarkomanin, revanschbehovet, motståndet, Quincy Jones och bäste vännen Kenta som dog på Stefan Jarls soffa.

”Fångarna var döschyssta. Jättetrevliga.”

Från arkivet: Den saknade skådespelerskan Lena Nyman berättar för Johan Norberg om när hon satt i fängelse, bestämde sig för att rymma och beställde en limousin som skulle hämta henne.

”Det finns en missuppfattning om att det här var ett så väldigt lyckat revolutionärt år. Det var det ju verkligen inte!”

Henrik Berggren har skrivit boken ”68” om ett mytomspunnet år som fyller femtio. Vad hände egentligen? Det var inte bara naket och drogat. I Sverige spelade kristenheten en viktig roll i revolutionen och ljumma vardagssossar tvingades till radikalisering. Samtidigt lyste de politiska förändringarna med sin frånvaro.

”Du skulle ha sett Ingrid Bergman, hon var helt chockad.”

I ett samtal vid vår musikskribent Johan Norbergs köksbord hör vi den älskade skådespelaren Lena Nyman (som gick ur tiden 2011) berätta om filminspelningen som hon trodde skulle bli hennes död, när Ingmar Bergman slog henne i huvudet och Ingrid Bergman chockades.

”Det räcker att jag viftar lite med händerna när jag pratar, så får jag höra: Åh, vad härligt osvensk du är!”

Jasenko Selimović och Fredrik Lindström avslutar vår serie om integration och svenskhet. De talar om dolda koder, micrade semlor och om att ta medborgarskapet på allvar.

”Vaggande öppet hav när en man med cancan-flickor på slipsen ställde sig bredvid henne.”

Anneli Jordahl är en av författarna som har skrivit novell på vårt tema ”Litteratur till sjöss”, för att fira att Vi:s Litteraturbåt fyller 20 år (vi kastar loss i mars!). Här läser hon själv sin text.

”Jag blir knäsvag, njuter hejdlöst och dansar runt i vardagsrummet.”

Johan Norberg förvandlas till Julie Andrews i ”Sound of music”, men vad är det han lyssnar på egentligen?

”Det behövs något annat än tabletter. Det behövs terapi, samtal, stöd.”

Varje vecka ringer P1-lyssnarna till radiopsykologen Allan Linnér och berättar om relationer, sorg och ensamhet. Men hur mår han själv egentligen? Vi-poddens egen psykolog – Helena von Zweigbergk – frågar den populäre lyssnaren vad han skulle ha berättat om han själv hade ringt och öppnat sitt inre.

”Det var en pina från början till slut eftersom jag inte ens hörde min egen gitarr.”

Det musikaliska radarparet Nils Landgren och Johan Norberg reser i 16 timmar och spelar i 30 minuter. Följ med på en problemfylld resa till Tyskland.

”Mitt Paris ligger i Siknäs i Kalix skärgård.”

Bo Sundström är mest känd som sångare i Bo Kaspers Orkester, men nu kommer han ut som soloartist med en ny platta: ”Mitt dumma jag – svensk jazz”. I Vi-podden tolkar han David Bowie och Tom Waits live i studion och jammar med Tidningen Vi:s redaktionschef Tomas dur Fläckman.

”Hälsa henne att jag älskar henne.”

Så skrev den amerikanske jazzpianisten Bill Evans i ett brev riktat till Monica Zetterlund. Tidningen Vi:s musikskribent Johan Norberg berättar om när Evans och Zetterlund träffades i en studio i Stockholm och spelade in den klassiska skivan ”Waltz for Debby” och Monica Zetterlund sjöng falskt.

tillsammans.

”Det är den bästa film jag har gjort.”

Lasse Hallström, Tomas von Brömssen, Melinda Kinnaman, Anton Glanzelius, Reidar Jönsson, Anki Lidén, Waldemar Bergendahl, Ing-Marie Carlsson och de andra huvudpersonerna berättar om spelet bakom kulisserna när en svensk filmklassiker – ”Mitt liv som hund” – skapades och erövrade världen.

”Här är inte kungen privilegierad.”

Vi:s musikkrönikör Johan Norberg bakom kulisserna på Kungliga Operan där han träffar Åsa Lännerholm som spelar harpa i Kungliga Hovkapellet.

”Vi måste vara väldigt svåra att komma in på livet.”

Fredrik Lindström och Lena Andersson debatterar svenskens rörlighet och stelbenthet, när allsång måste vara planerad, tidsbestämd och försedd med texthäfte.

”Jag har fyllt 70 och känner mig superfri.”

Helena von Zweigbergk möter Åsa Moberg i ett samtal om att vilja vara som alla andra, men väldigt annorlunda och att vara beroende av en man.

”Ted hade gått hem och lämnat ett meddelande att rösterna inte lämnat honom i fred.”

Vi:s musikskribent Johan Norberg berättar om en nyårsafton med den filmaktuelle Ted Gärdestad och om när de spelade in ”För kärlekens skull” tillsammans.

”Vi lider av en slags tidsrasism.”

 Är svenskarna framstegsextremister, förblindade i tron på att all förändring automatiskt innebär förbättring? Fredrik Lindström och Lena Andersson debatterar individualism och undrar om vi inte missar något i vårt förakt för dåtiden, när vi får för oss att vi inte har någon nytta av äldre människor och deras erfarenheter.

 ”Det räcker nu, Johan. Fred orkar inte mer.”

 Vi:s musikskribent Johan Norberg spelade gitarr på Fred Åkerströms ”Ingenstans är man fri som en fågel”. När Johan nu lyssnar på inspelningen igen – drygt 35 år senare – kommer texten om vistrubadurens fasansfulla uppväxt som en kalldusch och minnet av Fred Åkerströms snyftningar i studion väcks till liv.

”Jag brukar fråga mig själv: Hur gammal är du, Lindfors? 56! Säger jag det så får jag energi.”

Lill Lindfors fyller 78 år i maj och i ett möte med Helena von Zweigbergk berättar hon om drömmen hon vill förverkliga, om när hon slog en man i ansiktet och hur hon hanterar åldrande och förluster.

”Far åt helvete, säger mormor i altandörrens öppning.”

För sin avslutande del i romantrilogin om Maj i Örnsköldsvik – ”Liv till varje pris” – fick Kristina Sandberg Augustpriset. Inför Tidningens Vi:s 20-årsjublilerande litteraturbåt har Kristina Sandberg nu specialskrivit en novell som hon har läst in själv för Vi-podden.

”Idén var god, men katastrofen oundviklig.”

Tidningen Vi:s musikskribent Johan Norberg, som bland många andra har spelat med Monica Zetterlund, Cornelis Vreeswijk och Eva Dahlgren, berättar om musikhistoriens största magplask.

”Rikard var så extremt stark. In i det sista.”

Helena Bergström berättar om skådespelarkollegan och nära vännen Rikard Wolff. Det började med samarbetet i ”Änglagård” för 25 år sedan och slutade den 17 november i år när Helena och flera av de närmaste vännerna tog avsked av en av våra mest folkkära artister.

”Nu tar jag mig rätten varje unge har, att hitta sin pappa.”

För tio år sedan berättade skådespelaren Michael Nyqvist för Tidningen Vi:s Stina Jofs om jakten på sin biologiske far. Artikeln –  ”När min kropp fick ett hem” – blev mycket uppmärksammad och ledde till sommarprat och den nu djupt saknade skådespelarens bok ”När barnet lagt sig”. Här får vi höra en inläsning av artikeln och sökandet som leder fram till sekunden då Michael Nyqvist träffar sin pappa och allt faller på plats.

”Det är en oerhörd kraft i detta och vi har inte sett slutet.”

Vi träffar Gudrun Schyman som berättar om synen på Metoo och om hur rörelsen nu måste leda till reformer, åtgärder och politik.

”Privat har jag betett mig som Hugo Rask väldigt många gånger.”

Skådespelaren Krister Henriksson om hur han träffade författaren Lena Andersson på Tidningen Vi:s läsarresa och bestämde sig för att tacka ja till rollen som Hugo Rask när ”Egenmäktigt förfarande” skulle sättas upp på scenen.

”Det kändes inte bra att vara kritisk mot statsministern i det här läget.”

Vi får följa med hem till Povel Ramel när Vi:s musikskribent Johan Norberg träffar musiklegenden när han hade bestämt sig för att börja rappa.

”Jag var livrädd, låg och skrek i kudden av nervositet. Jag tänkte att nu kastar jag in handduken.”

Tre musikaliska stjärnor – Helen Sjöholm, klarinettisten Martin Fröst och kompositören Jacob Mühlrad – berättar för Vi:s Johan Norberg om sin scenskräck och om vad som får dem att fortsätta möta publiken.

”Vad ska vi göra med all denna tomhet, när vi har allt, men ändå inte har någonting?”

Vi träffar den färske Augustprisvinnaren Johannes Anyuru för ett samtal om fascism, terrorism, våld, mystik, poesi och tecknen på att vi – trots allt – går mot ljusare tider.

”Är jag styrd av patriarkatet? Ja, det är vi allihopa.”

Emma Molin, medlem i hyllade Grotesco, berättar om mansdominansen i humorbranschen, vidriga manusprocesser och styrkan i #MeToo-rörelsen.

”Man kan inte kräva att någon ska bli kulturellt svensk bara för att de har flyttat hit.”

Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan, debatterar Sverige och integration med Fredrik Lindström.

”Jag avskyr den märkliga klangen.”

Tidningen Vi:s musikskribent Johan Norberg om varför det ljudtekniska verktyget Autotunes digitala envishet förstör sångare som glider på tonerna.

”Han får panik. Hela hans värld står på spel. Jobbet som handskriftschef. Umgänget i herrklubben Idun. Kontakterna med Svenska Akademien och den internationella bibliotekseliten.”

Den så kallade KB-mannen framställde sig som Kungliga bibliotekets beskyddare, men plundrade i själva verket Sveriges kulturarv och sålde klassiska böcker för miljontals kronor. Hör Jesper Huors Vi-reportage där vi steg för steg får följa hur snaran kring Sveriges genom tiderna största boktjuv dras åt fram till att han tar sitt liv.

”Ljus, stjärna, barn och fred på jorden. Ord man inte kan hoppa över om man ska röra vid människors hjärtan i juletid.”

I nya avsnittet får vi också följa Tidningen Vi:s musikskribent Johan Norberg när han åker hem till Niklas Strömstedt och frågar hur man skriver en klassisk jullåt – som ”Tänd ett ljus” – och vad han själv lyssnar på för att komma i julstämning.

”Ibland, när jag är arg, har jag tänkt att jag skulle vilja skriva en bok som heter Konsten att leva med en man”. Det – och mycket mer – berättar författaren Agneta Pleijel för Vi-poddens Helena von Zweigbergk.

Vidare i nya avsnittet: Fredrik Lindström debatterar med Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri – om integration och medelklassens bristande intresse för bildning och kunskap.

Slutligen träffar Tidningen Vi:s prisbelönte musikskribent Johan Norberg en dold makthavare på Sveriges Radio. Han har fått tusentals lyssnare att upptäcka jazzpärlor i pratpauserna på P1-klassikern Spanarna.

 

Hålltider:

1.10: Fredrik Lindström och Rakel Chukri.

24.30: Johan Norberg.

29.53: Helena von Zweigbergk och Agneta Pleijel.

I nya boken ”Vrålstark & skiträdd” berättar Marie Göranzon för Tidningen Vi:s Stina Jofs om livet på och utanför scenen. I Vi-podden möter vi Marie Göranzon under ett samtal om de tafsande männen på Dramaten, om bråken med maken Jan Malmsjö och om sin stora rädsla. Samtalet mellan Marie Göranzon och Stina Jofs spelades in under Bokmässan och leds av Vi Läsers redaktör Yukiko Duke.

Vi får också följa med vår prisbelönte musikskribent Johan Norberg till Berwaldhallen, där han frågar chefen Helena Wessman varför de spelar så mycket Mahler.

Vidare fortsätter Fredrik Lindström att debattera paradoxen att Sverige är bra på att släppa in människor på flykt, men så dåliga på att integrera. Opponent är Malcom Kyeyune – skribent, bloggare och tidigare distriktsordförande i Ung Vänster.

 

Hålltider:

1.45: Marie Göranzon i samtal med Stina Jofs och Yukiko Duke.

30.00: Fredrik Lindström och Malcom Kyeyune om kultur och identitet.

49.50: Johan Norberg gästar Berwaldhallen.

Fredrik Lindström och Malcom Kyeyune – skribent, bloggare och tidigare distriktsordförande i Ung Vänster – debatterar vad svensk identitet och kultur egentligen är.

Tidningen Vi:s prisbelönte musikskribent Johan Norberg tar oss med bakom kulisserna på en skivinspelning med Sven-Bertil Taube.

Vi-poddens intervjuare Helena von Zweigbergk möter Hans Blix, världsdiplomaten som har försökt att gå i pension tre gånger, men misslyckats.

Slutligen hör vi förra årets Augustprisvinnare Lina Wolff läsa sin nya novell, skriven exklusivt för Vi.

Du hittar Vi-podden även på iTunes och på andra podcastappar.

 

Hålltider:

1.20: Fredrik Lindström och Malcom Kyeyune om svensk kultur.

20.00: Karin Thunberg om mötet med Alicia Vikander.

23.20: Johan Norberg om Sven-Bertil Taube.

27.40: Helena von Zweigbergk och Hans Blix.

47.35: Lina Wolff läser sin nyskrivna Vi-novell.

Fredrik Lindström och historieprofessor Lars Trägårdh undrar vilket personligt ansvar vi har för att slussa in nya människor i vårt land.

Tidningen Vi:s musikskribent Johan Norberg tar oss med bakom kulisserna på riksmötets öppnande, där han tillsammans med trombonisten Nils Landgren spelade för riksdagens ledamöter.

Vi träffar också den mångfaldigt prisbelönte fotografen Paul Hansen som berättar om dagen då han fick en kula i ryggen, avlossad av en krypskytt från terrororganisationen IS.

Du hittar poddavsnittet även på iTunes och på andra podcastappar.

Fredrik Lindström debatterar med historieprofessorn Lars Trägårdh.

Helena von Zweigbergk möter artisten Lisa Nilsson och Johan Norberg knackar på hos författaren David Lagercrantz.

Bonuslyssning ur Vi-arkivet: Ingemar Unge möter den djupt saknade Gösta Ekman.

Du hittar poddavsnittet även på iTunes och på andra podcastappar.